ΚΥΠΕ
Το Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort Welleness, Rehibilitation Centre στην Τερσεφάνου, είναι κυριολεκτικά η τελευταία πύλη που περνούν τα άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό προς την δική τους Εδέμ, αφού μετά την παραμονή τους εκεί και την αποθεραπεία τους, επιστρέφουν στα σπίτια, τις οικογένειες και την καθημερινότητα τους.
Το ΚΥΠΕ επισκέφθηκε το Κέντρο και σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Γιώργος Βούβακος, αναφέρθηκε στην ψυχολογική κατάσταση στην οποία μεταφέρονται οι ασθενείς στο Eden Resort τόσο από το Νοσοκομείο Αναφοράς όσο και από αλλού και είπε πως «βάσει της εικόνας που έχουν οι επαγγελματίες υγείας για τον ασθενή, η ψυχολογική του κατάσταση σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Το να περάσεις μια ασθένεια ή να γνωρίζεις ότι πάσχεις από την ασθένεια Covid 19 σίγουρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία ενός ανθρώπου».
Πρόσθεσε ότι «οι ασθενείς εισερχόμενοι στο Κέντρο ευελπιστούν και ελπίζουν σίγουρα σε μια γρήγορη αποθεραπεία η οποία επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των γιατρών, των νοσηλευτών και του ιατρικού προσωπικού του Eden, ενώ φεύγουν με τα καλύτερα συναισθήματα αφού επιστρέφουν σπίτι, στην οικογένεια και την καθημερινότητα τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βούβακος είπε πως «το να φιλοξενεί το Κέντρο ασθενείς με κορωνοϊό ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση την οποία όμως γνωρίζαμε καλά ότι θα ανταπεξέλθουμε. Ηταν δεδομένο ότι ο ιός δεν άφηνε ανεπηρέαστη την Κύπρο και το Κέντρο Αποκατάστασης στηριζόμενο πάντα στην καλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που παρέχει στους ασθενείς, επέλεξε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».
Από τις 6 Απριλίου όταν το Κέντρο ξεκίνησε την συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας μέχρι και τις 6 Μαΐου φιλοξενήθηκαν συνολικά 95 πρόσωπα και δόθηκαν 32 εξιτήρια.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το προσωπικό του Κέντρου έλαβε ειδική εκπαίδευση για αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό, ο Γιώργος Βούβακος είπε πως «ουσιαστικά 9 νοσηλευτές από το προσωπικό του Eden αποσπάστηκαν για να εξυπηρετούν τα περιστατικά του Covid 19 και έχουν εκπαιδευτεί ειδικά στο Νοσοκομείο Αναφοράς, για τον χειρισμό και τον τρόπο αποκατάστασης των ατόμων με κορωνοϊό. Στο Eden Resort μεταφέρονται ασθενείς θετικοί στο κορωνοϊό που δεν χρήζουν νοσηλείας αλλά χρήζουν επιτήρησης από επαγγελματίες υγείας, μεταξύ αυτών ασυμπτωματικοί ασθενείς, άτομα με ελαφρά συμπτώματα και πρόσωπα που παίρνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αναφοράς στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».
Τα άτομα αυτά, εξήγησε «με την άφιξη τους στο Κέντρο παρακολουθούνται από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, ενώ τρεις φορές την ημέρα λαμβάνουν τηλεφωνικά ή μέσω skype στοιχεία για τα ζωτικά τους σημεία, δηλαδή, πίεση, θερμοκρασία και επίπεδα οξυγόνου. Στα δωμάτια των φιλοξενουμένων υπάρχουν πιεσόμετρα, οξύμετρα και θερμόμετρα και μαθαίνουν από τους νοσηλευτές τον τρόπο χρήσης τους ώστε να καταγράφουν μόνοι τις ζωτικές τους λειτουργίες τις οποίες στη συνέχεια αναφέρουν στους γιατρούς».
Σημείωσε επίσης πως οι ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό «φιλοξενούνται σε χωριστό κτίριο στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι νοσηλευτές και οι γιατροί, φορώντας ειδικές στολές και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ενώ έχουν μόνο οπτική επαφή μαζί τους. Ακόμα ο έλεγχος της υγείας των φιλοξενουμένων γίνεται στη βάση αυστηρών ανέπαφων διαδικασιών, οι νοσηλευτές δεν έχουν άμεση επαφή με τα πρόσωπα αυτά, ενώ ο επί καθήκοντι ιατρός επεμβαίνει μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο».
Η σίτιση τους γίνεται δια της ανέπαφης παράδοσης των γευμάτων έξω από το κάθε δωμάτιο, ενώ ο νοσηλευτής που θα παραδώσει το φαγητό, έχει οπτική επαφή με τον φιλοξενούμενο και αναφέρει στον γιατρό τα ευρήματα του για τη φυσική του κατάσταση.
Ο Γενικός Διευθυντής του Eden Resort εξέφρασε ευχαριστίες «στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, στο προσωπικό του Κέντρου όσο και του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, του Νοσοκομείου Αναφοράς, για την υπομονή αλλά και τη μεγάλη βοήθεια που παρέχει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης».
Ερωτηθείς για τη Σύμβαση που υπεγράφη με το Συμβούλιο Προσφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έγινε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, για φιλοξενία ασθενών, απάντησε πως «μετά από αξιολόγηση που έγινε και με τα δεδομένα που είχε μπροστά του το Υπουργείο Υγείας, το Eden επιλέχθηκε για να φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πάμε καλά. Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό και να απαλλαγούμε από αυτό τον αόρατο εχθρό που έπληξε όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα» σημείωσε
Οσον αφορά το Κέντρο Αποκατάστασης και Υποστηρικτικής Διαβίωσης, ο Γιώργος Βούβακος είπε ότι «αυτό λειτούργησε τον Απρίλιο του 2018 και φιλοξενεί ασθενείς που χρήζουν αποθεραπείας μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, για άτομα που μετά από ένα ατύχημα χρειάζονται χρόνο για αποκατάσταση καθώς και για πρόσωπα που θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με τη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα που παρέχει το προσωπικό. Ουσιαστικά οι θεραπείες ασθενών αφορούν μυοσκελετικά, καρδιαγγειακά, νευρολογικά, εγκεφαλικά και άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους φυσιοθεραπευτές και τους άλλους επιστημονικούς συνεργάτες που διαθέτουμε».
Σημείωσε πως «είναι ένα εξειδικευμένο Κέντρο, το οποίο παραπέμπει περισσότερο σε Νοσοκομείο, αφού όλες οι εγκαταστάσεις του είναι νοσοκομειακού επιπέδου και διαθέτει μεταξύ άλλων γυμναστήριο, σάουνα, σπα, υδρομασάζ, πισίνα εξωτερική και εσωτερική, γιόγκα και διαλογισμό, ομαδικές θεραπείες μέσω τεχνών, δηλαδή μουσικοθεραπεία, ζωγραφική και χορό και άλλα. Εργοδοτεί 40 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων 16 νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτή, ένα γενικό γιατρό, ένα παθολόγο και ένα πνευμονολόγο, μάγειρες, καθαρίστριες, συντηρητές και άλλο αναγκαίο προσωπικό».
Ακόμα το Κέντρο διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, πολυτελή δωμάτια, που διαθέτουν εικοσιτετράωρη παρακολούθηση όλων των ασθενών του και κατέχει όλες τις απαιτούμενες από τον Νόμο άδειες.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Κέντρου, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του «βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επικοινωνία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους γιατρούς του Νοσοκομείου Αναφοράς, παρέχοντας εξιδεικευμένες υπηρεσίες, ύστερα από οδηγίες που δίνονται από το συγκεκριμένο Νοσηλευτήριο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Κέντρου προθυμοποιήθηκαν να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες που δίδονται από τους ήρωες των Γενικών Νοσοκομείων της Κύπρου με στόχο την καταπολέμηση του κοινού αλλά αόρατου εχθρού».
Στο Κέντρο υπάρχει εικοσιτετράωρη φρούρηση από εταιρεία ασφαλείας και τηρούνται αυστηρότατα πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα κάθε πρόσωπο βρίσκεται απομονωμένο στο δωμάτιο του και δεν έχει καμία απολύτως επαφή, με το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό του Κέντρου, ενώ απαγορεύεται η διακίνηση του εκτός του δωματίου του σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο, ακόμα και στο διάδρομο μπροστά από το δωμάτιο.
Επίσης γίνεται πολύ συχνά απολύμανση του Κέντρου, όλου του προσωπικού, των στολών και του σχετικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας βάση του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι η ανέγερση του Κέντρου έγινε από ξένους επενδυτές, στοίχισε πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επενδύθηκαν δύο επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για την αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού με στόχο να προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες ιδιωτικού νοσηλευτηρίου εξυπηρετώντας τις ανάγκες που είναι απαραίτητες για τον κόσμο της επαρχίας Λάρνακας.